Parastā apse /Populus tremula/

Parastā apse (Populus tremula) ir vītolu dzimtas apšu un papeļu ģints sugas lapu koks. Bieži sastopama Latvijas lapu koku un jauktos mežos.

Apses sasniedz līdz 40 m augstumu un 1 m stumbra diametru. Mūža ilgums 100-150 gadi, reti vairāk. Miza gluda, zaļganpelēka, vēlāk (no ap 50 gadu vecuma) tumšāka un plaisaina. Koksne gaiša. Apsei ir spēcīga sakņu sistēma, kas sniedzas pat 20-40 m aiz vainaga robežām. Lapu virspuse ir zaļa, apakšpuse gaišāka; rudenī krāsojas pārsvarā sarkanos toņos. Lapu kātiņi gari un saplacināti galos, tāpēc lapas trīs pat pie vieglām gaisa vai zaru kustībām.

Apse ir saulmīļu suga, siltuma mazprasīga un pret salnām izturīga. Vislabāk aug trūdvielām bagātās augsnēs. Slikti panes stāvošu ūdeni. Kopā ar apsēm mežos bieži kopā aug apšubekas.

Apsei ir būtiska saimnieciska nozīme. Koksne – viegla, mīksta, degoša maz rūk. Izmanto sērkociņu, skaidu un granulu, finiera, celulozes, kokogļu, redeļkastu ražošanā u.c. Lauka apstākļos pēc 2-3 gadiem apses koksne iegūst raksturīgu zilganu nokrāsu.

Bieži slimo ar koksnes slimībām. Mīkstuma un attiecīgi vieglās deformēšanas dēļ tās pielietošana ir ierobežota, tā, to nav vēlams lietot mēbeļu vai grīdu ražošanā. Miza tiek lietota ādu miecēšanai, kā arī dzeltenās un zaļās krāsas ieguvei.

Apšu miza un lapas garšo dažādiem meža dzīvniekiem, kā dēļ to jaunos stādījumus nākas iežogot un aizsargāt ar plastmasas apvalkiem.

Svarīgi vai interesanti fakti

Apšu lapu pastiprinātā reakcija uz vēju radījusi vairākas leģendas. Pagāniskā mitoloģija apgalvo, ka apses koka miets neitralizējot tos vampīrus un citus ļaundabīgus personāžus, kuri citādi varētu atdzimt pēc nāves, kā arī neitralizē melno maģiju un vispār atbaidot mošķus. Tā atskaņas rodamas kristīgajā tradīcijā, kura iesaka pret ļaundabīgiem radījumiem nēsāt tieši apses koka krustiņu, lai gan baznīca pret to iebilst kā pret māņticību.

Kristīgajā mitoloģijā apse trīc, atgādinot par Kristus krustā sišanu. Daži avoti apgalvoja, ka šis krusts bija darināts no apses, lai gan apses ne tad, ne vēlāk Palestīnā nav augušas. Dažās kristiešu tradīcijās savukārt apgalvots, ka apsē esot pakāries Jūda Iskariots.

Informācijas avoti: https://www.latvijasdaba.lv , Vikipēdija

Foto: pixabay.com