Parastā priede /Pinus sylvestris L./

Parastā priede ir vienmāju priežu dzimtas skujkoks. Visplašāk Latvijā izplatītā kokaugu suga (aizņem 38% Latvijas mežu kopplatības). Parastās priedes mūža ilgums ir 200-500 gadu. Tā var sasniegt līdz 40 m augstumu. Priedes spēj pielāgoties dažādām vides temperatūrām un augsnes mitrumam un auglībai, tā var augt gan kūdras augsnēs, gan minerālaugsnēs, augstajos un pārejas purvos, gan arī kāpu biotopos.

Atkarībā no dzīves vietas, priedei var būt atšķirīgs izskats: sausos mežos augušām priedēm raksturīgs garš, tievs stumbrs, savukārt purvos augušās ir īsas un līkas. Klajumā augušām priedēm vainags ir sazarotāks, tās ir īsākas nekā mežā augušās. Tām ir gara mietsakne, kas ļauj noturēties arī smiltīs, turklāt tiek klāt dziļajiem pazemes ūdeņiem.

Parastā priede ir viens no nozīmīgākajiem kokiem mežsaimniecībā.

Svarīgi vai interesanti fakti

Priežu pumpuru preparātiem piemīt dezinficējošas un diurētiskas īpašības, turklāt tie sekmē organisma atkrēpošanu. Tēju un uzlējumu lieto augšējo elpošanas ceļu iekaisumu slimību ārstēšanai. Ārīgi lieto inhalācijām, peldēm, kā arī nervu, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Skuju ēterisko eļļu lieto ārīgi ierīvējumos pret podagru un reimatismu.

Informācijas avoti: https://www.latvijasdaba.lv , Vikipēdija

Foto: pixabay.com