Porcelāna tintene

Porcelāna tintene ir ēdama tinteņu ģints bazīdijsēne. Lapiņas sākumā baltas, vēlāk pelēkas, beidzot paliek mitras, melnas un kopā ar cepurīti izšķīst un pārvēršas melnā, pilošā šķidrumā, ko sauc par tinti. No tā arī cēlies savdabīgais nosaukums.

Sastopama diezgan bieži trūdvielām bagātā augsnē, tai skaitā pilsētu zālājos.

Tās sāk augt jūnijā un ir sastopamas līdz rudens beigām.

Šī ir laba ēdama sēne, kamēr lapiņas ir baltas. Viena no retajām sēnēm, kuru var ēst svaigu, taču šādi tā ir gandrīz bezgaršīga un parasti iesaka cept.

Tintenes var kaltēt uz pannas. Notīriet, nomazgājiet, nosusiniet un apcepiet uz lēnas uguns bez eļļas, maisot. Tālāk tās vajag grauzdēt, līdz tās ir pilnīgi sausas (apmēram vienu stundu). Izkaltētās sēnes samaļ pulverī un uzglabā slēgtā stikla burkā. Pulveris tiek izmantots kā garšviela, tam ir šampinjonu garša un aromāts.